Refluxní choroba jícnu

Refluxní choroba jícnu

Refluxní choroba jícnu u nás patří k nejčastějším onemocněním, které postihuje veškeré věkové kategorie, častěji jím trpí ženy než muži. Ve vyspělých zemích jí jednou za měsíc trpí 25 % obyvatelstva. Reflux je nepříjemný stav, během kterého se obsah žaludku (nestrávená potrava a žaludeční šťávy) vrací zpět do jícnu či případně až do úst. Buňky jícnu se odlupují a člověk má pocit pálení žáhy.


Opakované chronické dráždění těmito šťávami vede k poškození jícnové sliznice, která není proti jejich agresivitě odolná. Reflux může vést k poškození hltanu, hrtanu, případně i dýchacího ústrojí, může být i větší kazivost zubů ad. Deset procent nemocných, kteří trpí touto nemocí, má i noční příznaky, tedy kašel a dušnost, a s tím spojené výrazné omezení kvality života, dalších pět procent lidí trpí v důsledku choroby chronickým kašlem.

Reflux způsobuje často nadváha či obezita, nesprávné stravovací návyky, jídlo v pozdních hodinách, velké porce, kořeněná nebo sladká jídla. Odborníci také zjistili, že i vztek, stres a stres mohou vést k refluxu. Refluxní chorobu jícnu může způsobit i bakterie Helicobacter pylori, kterou můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Lékaři dnes mají za to, že helikobakter může svému hostiteli přivodit celou škálu chorob od žaludečního vředu až po rakovinu žaludku nebo slinivky.

Reluxní chorobu můžete řešit změnou stravovacích návyků a životního stylu, Jako prevenci opakujícího se refluxu se doporučuje jíst během dne častěji, ale v menších dávkách, udělat si na jídlo čas a klid, protože i psychický stres může mít negativní vliv a to nejen na reflux, ale i na další nemoci trávicího traktu (např. žaludeční vředy). Vhodné je vyvarovat se ostře kořeněným jídlům, častému požívání alkoholu (obzvláště destilátů a bílého vína) a pití kávy a koncentrovaných džusů.

Reflux můžeme řešit také volně prodejnými léky na pálení žáhy, které můžete koupit v lékárně bez lékařského předpisu.

Pokud se rozhodnete pro přírodní cestu, vhodnou alternativou je rostlina Moringa olejodárná.  

Moringa se používá se po stovky let k prevenci a léčbě nemocí, jako je cukrovka, hypotyreóza, rakovina, artritida, zácpa, chronické bolesti hlavy, epilepsie, zácpa, kůže, dýchací a zažívací potíže.

Tato unikátní rostlina pocházející původem z Himalájí má antibiotické a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají zamezovat růst patogenů, včetně bakterií helicobacter pylori. Její pozoruhodný obsah vitamínu B napomáhá správnému trávení a přeměňuje jídlo na energii spíše než hromadění tělesného tuku.

Doplňky stravy s velkou koncentrací Moringy potlačují zánětlivé enzymy, čímž snižují riziko refluxu jícnu.

Listy Moringy také snižují hladinu glukózy, cukru v krvi, cholesterolu, čímž snižují rozsah obezity, která je jednou z příčin příčinou refluxu.