Bylinky a koření pro vaše zdraví a výtečnou kuchyni - grilovací sezóna začíná!

Bylinky a koření pro vaše zdraví a výtečnou kuchyni - grilovací sezóna začíná!

Bylinky jsou tak staré jako lidstvo samo. Ale i v moderní době mají nezastupitelné místo, jak při svém použití jako dochucující složka pokrmů studené, teplé kuchyně, ale i mnohých nápojů; tak i jako prostředek pro prevenci či léčbu nemocí a zdravotních poruch. Co teprve, když se tyto dva účely mohou kombinovat a využívat najednou! Vzala jsem si pod drobnohled některé bylinky a koření, abyste věděli, s kým máte „tu čest“ ve své kuchyni nejen v rámci chuťového doplňku, ale i v oblasti zdravotních účinků.


Andělika lékařská Andělika je bylinka, která není u lidí natolik známá jako jiné, které zmíním.

Proč ji používat? Například proto, že pomáhá při zažívacích obtížích, při onemocnění horních cest dýchacích a slouží i jako prostředek k detoxikaci jater. Anděliku pijte jako čaj a v případě, že Vás bolí klouby, tak si připravte teplou lázeň a do vody vhoďte několik lístků anděliky.  

Meduňka Ještě než sáhnete po prášcích na spaní v případě, že trpíte nespavostí, primárně vsaďte na řešení příčiny nespavosti, a také na bylinný čaj, ve kterém je meduňka lékařská součástí. Krom nespavosti je meduňka i podpůrným prostředkem při poruchách nervové soustavy, při depresích a roli hraje i v prevenci duševního zdraví.  

Máta Nejen v mojitu si užijte mentolové chuti máty! Zkuste ji zařadit i při pečení mas, do pomazánek, dezertů, nealkoholických nápojů a taktéž jako bylinný čaj s mátou. Mátě nemůžeme odepřít její účinky, které podporují trávení, pomáhají při nevolnostech (a to jak žaludečních, tak střevních) a pomáhají se nám uvolit, když jsme ve stresu.  

Bazalka Bazalka už zdaleka není jen součást italské kuchyně, naopak i v českých potravinových skříňkách má své místo snad už v každé moderní domácnosti. V případě bazalky si neuděláme čaj, ale použijeme ji jako dochucovací prostředek rovnou do pokrmů, aby nám krom doladění chutí napomohla trávení a zmírnila případné žaludeční obtíže.  

Oregano Zajímavostí u oregana je to, že díky vonným silicím je hojně využíván ve farmaceutickém průmyslu při výrobě léků na kašel, na dýchací obtíže, při zánětech dýchacích cest či při astmatu. Užít si ho můžete ale i v pokrmech italské a francouzské kuchyně jako typické koření pro tyto kuchyně a jejich lokality.  

 

Dobrou chuť i radost z péče o zdraví  

 

přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.

reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz