Potraviny a nápoje, které mají moc zvednout náladu

Potraviny a nápoje,  které mají moc zvednout náladu

Péče o zdraví a postavu nespočívá pouze v zaměření se na fyzické zdraví,  ale velká část úspěchu tkví i v péči o našeho „ducha“. Lidé jsou mnohdy plní starostí, problémů, ztrát, nespokojeností, časového tlaku… I to je součást života a ať chceme nebo nechceme, často tyto aspekty ovlivňují naše pocity a nálady. Naštěstí existuje spoustu metod, které nám pomáhají se s těmito vlivy vyrovnat, zlepšit je či je zcela odstranit.


Základ samozřejmě spočívá v tom, že začneme od samotného jádra problémů – je důležité umět tyto situace zvládat, pracovat na osobnostním rozvoji, mezilidských vztazích, timemanagementu, změně životního stylu a dalších krocích, což často bývá cesta, nikoliv „jednorázový akt“. Jednou doplňkovou, ale účinnou možností, jak si zlepšit svou náladu, je i zvolení správné stravy - vhodných druhů potravin a nápojů. Některé potraviny mají totiž schopnost působit na vylučování většího množství serotoninu – hormonu dobré nálady, štěstí a radosti.

Přibližně 10% z celkového vyprodukovaného množství serotoninu se nachází v mozku, kde tento hormon ovlivňuje pocity, emoce a chování. Tvorbu serotoninu můžeme podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan (poznámka: aminokyselina je základní stavební kámen bílkovin a L-tryptofan je jednou z těch, které si tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou). Další tvorbu serotoninu nám podpoří i příjem vitamínů B skupiny včetně kyseliny listové a také prvek hořčík.

V jakých potravinách jsou tyto látky obsaženy?  

Potraviny podporující pozitivní emoce:

1.)    díky obsahu tryptofanu:

  • ořechy – především mandle
  • slunečnicová semínka
  • neloupaná rýže
  • banány
  • chřest

2.)    díky obsahu vitamínu skupiny B (včetně kyseliny listové, která do této skupiny patří):

  • kvasnice
  • celozrnné produkty
  • maso
  • polotvrdé a tvrdé sýry
  • luštěniny
  • ořechy
  • jáhly
  • listová zelenina   

3.)    díky obsahu hořčíku

  • banány
  • ořechy – opět především mandle
  • celozrnné výrobky
  • sójové výhonky
  • luštěniny
  • tmavě zelená listová zelenina
  • kakao   

Na naši náladu a činnost mozku mívají také vliv spornější potraviny a nápoje jako je čokoláda, káva či čaj.

Jak a jaké užívat, aby užití těchto stimulantů mělo ten správný efekt?

  • Čokoláda Za předpokladu, že čím více % kakaa obsahuje, tím je lepší. K tomuto účelu vybírejte čokoládu s obsahem 70% kakaa a více a dodržujte množství (maximálně „řádku“ tabulky čokolády denně).
  • Káva Na povzbuzení nálady si dejte espresso a to v maximálním denním množství třech šálků. Espressem mám na mysli to „pravé espresso“ (o obejmu cca 30ml), ne „české“ espresso, tedy kýbl přepálené, černé, kyselé a hořké tekutiny.
  • Čaje Pití pravých čajů je v mnoha zemích rituálem a společenskou událostí, a proto působí na naši náladu a mozek nejen díky obsahu teinu, ale i právě díky tomu, že při popíjení čajů v rámci společenského kontaktu se naše nálada sama o sobě zlepšuje prostřednictvím navození klidné atmosféry, pohody a pocitu sounáležitosti. Další možností je příprava bylinných čajů (https://www.herbandme.cz/cz/eshop-polozka/16/moringa-olejodarna-s-medunkou-30g), kdy obsažené bylinky zklidňují organismus, zlepšují spánek či podpoří mozkovou aktivitu. V naší zemi jsou těmi nejznámějšími bylinkami s těmito účinky třezalka či meduňka 

Věřím, že již nikoho ani nepřekvapuje tvrzení, že výživa ovlivňuje škálu fyzických, psychických, ale i sociálních aspektů. A poznatek, že vliv potravin na naši náladu je nesporný, tak to už je jen taková doplňková informace, proč myslet a dbát na to, co jíme a pijeme.   

Krásné dny plné zdraví a vitality přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.

reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz