Formy vitamínu C. Jakou vybrat?

Formy vitamínu C. Jakou vybrat?

Jak už možná víte, vitamín C naše tělo potřebuje, ale neumí si ho samo vyrobit. Je to tedy na nás. Koupit ho můžete v různých formách, jak se ale vyznat v těch všech nabídkách? Poradíme vám.


Nejpřirozenější způsob, jak získat vitamín C, je z potravy. Nejvíce ho obsahují šípky, černý rybíz, paprika nebo růžičková kapusta. Realita je ale taková, že tyto potraviny nejíme tak často a v dostatečném množství, abychom jimi pokryli naši potřebu.

Navíc se obsah vitamínu C při zpracování snižuje. K úbytku dochází jak tepelnou úpravou, tak vařením, sušením a také blanšírováním. Ztrácí se i při ohřátí pokrmu v mikrovlnné troubě. Nezbývá, než sáhnout po doplňcích stravy. Než se pustíme do jejich porovnávání, připomeneme si, proč vitamín C potřebujeme.

Proč je vitamín C tak důležitý?

Vitamin C je naprosto zásadní pro naši imunitu. Zajišťuje také fungování nervového systému a mozku. Nedostatek vitamínu C může stát za naší únavou a fyzickým i psychickým vyčerpáním. Přispívá také k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro pevnost tkání.

Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 80 mg. Skutečná potřeba našeho těla je ještě vyšší. Zvýšený příjem pak potřebují kuřáci, starší a nemocní lidé, těhotné a kojící ženy, ale také sportovci a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

Formy vitamínu C

Vitamín C je kyselina askorbová (chemický název je kyselina L-askorbová), která může být přírodní nebo syntetická (uměle vyrobená). V lékárně ji najdete v různých složeních a formách. Představíme si ty nejčastější.

Samotná kyselina askorbová

Čistá kyselina askorbová je ideální pro nárazové použití, například při nachlazení. Dlouhodobé užívání se nedoporučuje, protože je velmi kyselá a mohla by vám podráždit žaludek. Jestli máte žaludeční vředy, gastritidu nebo jen citlivější žaludek, vyhněte se jí úplně.

S bioflavonoidy

Kyselina askorbová se někdy kombinuje s flavonoidy. Jsou to rostlinné látky, které zvyšují vstřebatelnost vitamínu C. Často to bývá například extrakt z šípků.

S minerálními askorbáty

Patří mezi ně například askorbát sodný, hořečnatý nebo vápenatý. Jde o minerály vázané na kyselinu askorbovou. Jsou sice šetrnější k zažívání, protože minerální látka snižuje kyselost, ale také je raději neužívejte dlouhodobě. Konkrétně askorbát sodný může zvyšovat krevní tlak. Askorbát vápenatý zase může být příčinou tvorby močových kamenů.

Lipozomální vitamín C

Nejúčinnější formou je liposomální vitamín C. Dokonce se uvádí, že má srovnatelné výsledky s intravenózním (infuzním) podáním. Vitamín C totiž putuje přímo do krve a tělo ho využije více než 95 %.

Proč je liposomální vitamín C nejefektivnější

Zásadní rozdíl je v dopravě do tenkého střeva, kde se vitamíny rozpustné ve vodě vstřebávají. U běžných vitamínů dochází cestou k výrazným ztrátám účinných látek. Liposomální systém tomu umí zabránit.

Liposomy jsou mikroskopické částice (kapénky tuku), které vytvoří obal kolem kyseliny askorbové. Ta je pak na cestě trávicím traktem chráněná před působením enzymů, trávicích kyselin a žlučových solí. Tento obal zároveň chrání sliznici před působením kyseliny. Tím předchází zatížení a překyselení těla.

Díky liposomální technologii se vitamín C nejen bezpečně dostane tam, kam má, ale také se lépe vstřebá do buněk, kde se postupně uvolňuje v průběhu několika hodin. Membrány buněk totiž tvoří fosfolipidová dvojvrstva, kterou lépe proniknou látky rozpustné v tucích. Liposomální vitamín je obalený kapénkami tuku a proto se do buněk snadno dostane.

Vzhledem k tomu, jak je liposomální technologie náročná, jsou tyto doplňky stravy dražší, ale máte jistotu, že vaším tělem jen tak neprojdou a získáte z nich maximum.

Liposomální vitamín C s moringou

Vyvinuli jsme pro vás unikátní produkt, který kombinuje výhody vitamínu C a moringy olejodárné. Nejen, že vám zajistí víc než doporučenou denní dávku céčka, ale díky obsahu moringy vaše tělo získá další vitamíny a živiny. Budete se cítit lépe a rozdíl poznáte brzy.

7 důvodů, proč vyzkoušet Lipo C moringa forte

  • přírodní kyselina askorbová
  • liposomální forma zajistí vyšší koncentraci vitamínu C v krvi
  • zeatin znásobí využití živin pro vaše tělo
  • moringa snižuje krevní cukr a upravuje metabolismus
  • nedráždí žaludek
  • bez barviv a přídatných látek
  • vhodný pro vegany

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli formu, nezapomínejte, že vitamín C vám pomůže odolávat nemocem a předcházet vyčerpání. Měl by se stát součástí vašeho jídelníčku alespoň v minimální, tedy doporučené denní dávce.