Po prodělaném Covidu mohou být následky dlouhodobé

Po prodělaném Covidu mohou být následky dlouhodobé

Jak potvrzují lékaři, postcovidový syndrom s nepříjemnými následky může trvat týdny i měsíce. Týká se nejenom pacientů s těžkým průběhem covidu, ale i lidí s mírným průběhem nemoci, kterou doprovázel kašel a bolest hlavy. I po prodělané nemoci přetrvává těžká únava, někdy dlouhodobá ztráta čichu a chuti, bolesti hlavy či suchý kašel. V mnohých případech se objevily další navazující choroby, jako jsou chřipky nebo angíny. To vše svědčí o snížené imunitě, kterou musíme dlouhodobě a pravidelně posilovat.


U lidí, kteří covidem prošli, se zjistily nízké hladiny vitamínu C a D, dále měli často problémy spojené s respiračními chorobami. V nemocnicích a intenzivních odděleních jsme také byli svědky případů těžkých komplikací, právě u lidí s obezitou nebo nadváhou.

Vznikají post covidová centra, která tyto případy řeší, neměli bychom na ně úplně spoléhat. V mnohých případech si totiž umíme poradit i my sami. Zní to jako klišé, ale velmi důležitý je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

I krátká procházka se počítá

Nemusíte lámat rekordy, stačí procházka každý den (bez roušky) v přírodě. Ideální je si dát cíl, který se může každý den nebo týden upravovat a trasa může být o něco delší. Nečekejte určitě zázraky, dušnost, vysoký tep a únava vás ze začátku budou přemáhat.

Neberte to ale jako překážku, je to normální stav, který se bude právě vaší aktivitou a pravidelností zlepšovat. A vězte, že se nejde pouze o fyzickou kondici, kterou budujete, ale i o vaše duševní blaho. Endorfiny, které vaše tělo pohybem vyplaví, vám v této době určitě zvednou náladu. Co je podstatné, posílíte hlavně imunitu, která je pro naše tělo a tento svět zcela zásadní.

Podpořte svou imunitu

Ať už jste prodělali covid, chystáte na očkování nebo jste výjimkou a tyto akce vás minuly, nezapomínejte na podstatné. Naše tělo funguje na základě látek, ze kterých dlouhodobě čerpá. Funguje jako auto na plyn, kvalitní benzín nebo naftu. Opravdu kvalitní.

Takovým pohonem jsou právě antioxidanty, bránící tělo před nemocemi, vitamíny a minerály, které jsou základem imunity. Mějte na paměti, že některé vitamíny i minerály bohužel do těla běžnou stravou nedostaneme, objemově ani kvalitativně nejsme schopni. Měli bychom proto sáhnout po přípravcích, které nám imunitu pomohou udržet.

Dávejme si pozor na levné doplňky stravy, přečtěte si vždy složení přípravku, mnohdy jde o množství chemie, které vaše tělo spíše oslabí. Vitamíny i minerály by měly být přírodního charakteru, aby je tělo vstřebalo co nejvíce a nezatížily ledviny a játra.

Do vašeho jídelníčku by se měl dostat automaticky a dlouhodobě vitamín C nejlépe v lipozomální formě, geniální je v kombinaci s moringou, která umocní jeho působení. Neměl by dlouhodobě také chybět Vitamin D s moringou, tady je právě úzká souvislost nejen s imunitou, ale i respiračními problémy.

Rozlučte se s nadváhou

Poslední a zásadní komplikací s covidem před i po může být právě nadváha či obezita. Rozhodně nejde jen o plavkovou záležitost před dovolenou, ale o nebezpečný jev při jakékoliv nemoci. Pomoci vám může například moringa z Filipín, která dodá tělu potřebné antioxidanty a minerály, ale hlavně sníží hladinu krevního cukru.

Mnohé výsledky navíc prokázaly i snížení (zlého) cholesterolu. Jako bonus vašemu tělu dodá energii a sníží nadýmací efekt. V mnohých zemích se dlouhodobě užívá jako „elixír mládí“, obsahuje totiž zeatin, který zpomaluje buněčné stárnutí.

Tato doba nám měla něco přinést, minimálně nás informovat, že se o naše tělo musíme kvalitně a dlouhodobě starat. Náš „stroj“ potřebuje s každým rokem větší péči. Je jen na nás, jak dlouho mu umožníme kvalitně fungovat. Nezapomínejte na přírodu, pohyb na čerstvém vzduchu za zpěvu ptáků a v přítomnosti rozkvetlých luk je nenahraditelný.

Photogallery