…a jak se má vaše lymfa?

…a jak se má vaše lymfa?

Lymfatický systém má zásadní význam pro regeneraci tkání a ochranu lidského těla před nemocemi, protože právě lymfatický systém jej zbavuje toxinů. Ale aby tomu tak bylo, musí lymfa nerušeně proudit, což se jí při hektickém životním stylu 21. století daří jen u málokoho z nás.


Lymfě škodí každodenní stres, nepravidelná životospráva, jídelníček s přemírou sladkostí, rafinovaných potravin, chemických aditiv, tučných pokrmů, červeného masa nebo mléčných výrobků.

Činnost lymfatického systému negativně ovlivňuje také nedostatek času. Pokud si neuděláte čas na sebe, třeba na vyléčení chřipky, škodíte tak i lymfatickému systému. Jste-li ve stresu, má váš lymfatický systém další problém. Tedy… vy máte další problém(y). Jak to poznáte? Poměrně snadno.

Nesprávně proudící lymfa má totiž nepřehlédnutelné následky. Když tělo díky ní neodvádí toxiny, je „zavodněné“, oteklé (především v oblasti nohou), výrazně se zhorší nebo objeví celulitida, často se perete s únavou, bolestmi hlavy, možná zaregistrujete a uvědomíte si i to, že jste najednou častěji nemocní. Co dělat, když se ve vás teď pere svědomí s obavami o zdraví? Hýbat se je jedna z podmínek. Pohyb podporuje proudění lymfy skvěle a jednoduše.

Stejně jako masáže, především ve spodní části těla. Důležitá je i změna jídelníčku. Po konzumaci tučných, přeslazených, chemicky upravovaných potravin může zůstat v organismu opravdu velké množství odpadů. Po jednoduchých jídlech z původních farmářských surovin, čerstvého ovoce a zeleniny to tak zlé nikdy nebude. A samozřejmě je nezbytný dobrý pitný režim opřený o vodu, minerálky s nízkým obsahem sodíku nebo bylinkové čaje.

Existují i speciální směsi na rozproudění lymfy, například s obsahem svízelu (jako je směs Moringa se svízelem, jehož antioxidační schopnosti vám ještě pomohou zpomalit stárnutí a nakopnout regeneraci buněk).

A pozor, lymfa snadněji proudí také při správném dýchání! Hlubokém, do břicha, při kterém se do těla dostane maximum kyslíku a vy se uvolníte po stresem nabitém dni. Takže… jak se má vaše lymfa?