Zdravá mikroflóra: to nejlepší předsevzetí pro vaše tělo

Zdravá mikroflóra: to nejlepší předsevzetí pro vaše tělo

Když se rok s rokem sejde a vy podléháte nutkání začít dalších 12 měsíců něčím velkým, zásadním, lepším… je možná ideální čas říct si, že nepotřebujete dělat najednou obrovské změny. Co se prohloubení péče o vaše zdraví, stačí dokonce maličkosti. Jako když se začnete zajímat o svou mikroflóru.


Protože se roky zabývám výživou, vím, že kondice naší imunity záleží především na kondici našich střev, resp. střevní mikroflóry, která rozhoduje o tom, do jaké míry náš organismus vstřebá živiny z potravy i to, do jaké míry odolá nejrůznějším patogenům z vnějšího prostředí.

O střevech se proto běžně mluvívá jako o největším imunitním orgánu, říká se, že o celkové imunitě rozhoduje až z 80 %, a že dokonce až 90 % poruch imunity je v přímé souvislosti s nefunkční střevní mikroflórou. A kdybych to měla říct úplně jednoduše: pokud nemáme v pořádku mikroflóru, tělo strádá a orgány nepracují, jak by se očekávalo.  

Mikroflóru přitom narušuje stres, očkování, antibiotika, nepravidelnost v jídle i špatná skladba jídelníčku, plná jednoduchých cukrů a ochuzená o dostatek vlákniny. To všechno pak ústí v nemoci, únavu, ale také nadváhu či obezitu. A přitom nemusí. Stačí pochopitelně dodržovat zásady zdravého životního stylu (vyvážený jídelníček – pohyb – nízká hladina stresu). Ale já osobně dělám ještě něco navíc.

Vlastně celé roky jsem hledala něco, co výživově splní mé představy, potěší střevní mikroflóru a přinese třeba ještě další bonus pro zdraví. A našla jsem.  To „něco“ se jmenuje moringa olejodárná a je to zázrak, který západní svět teprve objevuje. Původně pochází moringa z Indie, já sama se s ní setkala na Filipínách, jak už možná víte… a rostlina, jež je považovaná za jednu z nejvšestrannějších a neužitečnějších na světě, mi učarovala!

O střevní mikroflóru se stará s láskou, ale pro zdraví dokáže udělat mnohem víc. Ájurvédská medicína jí přisuzuje léčebné účinky v případě 300 nemocí! Ale to s dovolením zkoušet nebudu.

Pro mou rodinu se stala moringa dobrým pomocníkem v prevenci, primárně pak právě v péči o střevní mikroflóru, protože sama o sobě je zdrojem 90 živin a 46 antioxidantů!!! Nemluvě o spoustě vlákniny.  A jak se dá moringa užívat? Forem je mnoho. Jsou tu moringa tablety, resp. moringa kapsle, abych byla přesná. Vejdou se do kabelky, můžete je vozit v autě, mít v práci… Moringa se dá ale také využít při vaření! Samotné moringa listy chutnají lehce nasládle, nicméně v našem e-shopu najdete i kombinace pro vyloženě slanou kuchyni (např. Moringa s bazalkou nebo Moringa s oreganem).

Svou mikroflóru tak dostanete do kondice naprosto raz dva.

Věřte mi, testováno na vlastním těle:) 

 

Vaše Ivana