Jarní únava? Moringa olejodárná nic takového nezná!

Jarní únava? Moringa olejodárná nic takového nezná!

Jarní únava postihuje vlastně každého z nás. A zhruba ¾ populace dokonce velmi citelně. Pokud k té převážně většině patříte, potřebujete vědět, proč na vás vlastně nastoupila i zkusit ji účinně překonat. A pokud s ní nechcete mít vůbec nic společného, spolehněte se (opět) na moringu! Nebojte, pokud momentálně potřebujete spát devět hodin denně, přes den se cítíte bez energie i nálady a v práci se cítíte tak trochu fyzicky i mentálně zpomalení, vážně v tom nejste sami. Jarní únava je naprosto přirozená. Tělo má za sebou touto dobou totiž dlouhou a náročnou zimu. Celé měsíce se muselo obejít bez dostatečného množství čerstvých vitaminů i minerálních látek (protože ovoce a zelenina dovážené během zimy z exotických dálek, uměle dozrávané cestou v kontejnerech, tělu moc dobrého nedodá). Proto je úplně běžné, že máte například deficit vitaminu C, jednoho ze zásadních antioxidantů a vitaminů, které jsou pro energii celého organismu nesmírně důležité.


Chybí energie, chybí nálada

Na současném stavu vašeho organismu se pak podepsala také několikaměsíční absence dostatku slunečního světla, přičemž zdaleka nejde jen o to, že když vás ráno přivítá modrá obloha zalitá sluncem máte automaticky mnohem lepší pocit, než když se probudíte do šedivého dne s inverzí, kterých je česká zima plná. Při absenci denního světla po několik měsíců je vaše tělo zásobované ve zvýšené míře melatoninem, tzv. spánkovým hormonem, jehož produkce narůstá spolu s klesající intenzitou světla. Nižší množství přirozeného denního světla pak také naopak snižuje v těle produkci vitaminu D, jenž pomáhá primárně ku zdraví kostí, ale také souvisí s mírou dobré nebo špatné nálady a energie obecně.

Vyvážená strava + pohyb + spánek = základ

Co s tím vším teď můžete dělat? Ono je to vlastně jednoduché: vyjít na farmářské trhy, koupit první čerstvé saláty, bylinky, doma nechat klíčit řeřichu, mungo… a kvůli vitaminu D zařadit ve větší míře do jídelníčku například ryby. A když přidáte vhodnou formu pohybu, například se po zimě vrátíte k procházkám nebo na kolo, rovnou si tím odbudete mírnou formu detoxu, rozproudíte lymfu a pomalu se zase dostanete do formy. Ale co když je pro vás pomalu prostě příliš pomalu? Spolehněte se jednoduše na svou oblíbenou moringu.