HORMONY A JEJICH VLIV NA METABOLISMUS

HORMONY A JEJICH VLIV NA METABOLISMUS

Všechny pochody v našem těle ovlivňují právě hormony. Neexistuje dělení hormonů na špatné a dobré, navzájem se ovlivňují a působí na různé systémy těla. Jejich tvorba se věkem výrazně mění, nejvíce jich máme kolem 20.-25. roku, pět let poté jejich tvorba výrazně klesá.  Po sedmdesátce jich máme o osmdesát procent méně než v mládí.


S úbytkem hormonů dochází k metabolickým změnám, tuk se ukládá do jiných, nežádoucích partií – do břicha, pasu, prsou. Toto neseme špatně především my, ženy.  Špatně spíme, máme více vrásek, řídnou nám vlasy, máme větší hlad. Naše psychika dostává zabrat. Často dochází k hormonální nerovnováze, často způsobující nadváhu či obezitu. Co víc, přímo a vážně může ohrozit naše zdraví. Každopádně není vše ztraceno, tvorbu hormonů můžeme ovlivnit i s přibývajícím věkem, sportem, vhodnou stravou, dopňky obsahující kvalitní živiny a minerály a odpočinkem. 

Pojďme se podívat na hormony, které přímo souvisí s ukládáním tuku a hubnutím.

  1. Hlavní „skladník“ INZULIN

Tento “skladovací” hormon reguluje ukládání glukózy do tukových zásob a svalových buněk. Inzulin přímo ovlivňuje náš metabolismus – jeho nejdůležitější funkcí je snižovat hladinu glukózy v krvi – poté, co sníte potravinu, je štěpena na jednoduché cukry, které se uvolňují do těla. Cukry uvede přímo do jater, kde se přemění na glykogen, které využijí svaly. Inzulin pomáhá přeměnit glukózu na masné kyseliny, které pošle do buněk, kde jsou uskladněny jako palivo pro pozdější užití. Oba tyto děje snižují hladinu cukru v krvi, což je velmi důležité. Cílem stravy při snižování váhy je udržet nízkou hladinu inzulinu, to umožňuje tělu snadněji sahat do zásob tuku jako paliva. Cvičením se svaly stávají citlivější na inzulin a využívají glukózu jako palivo. Pokud ale jíme příliš často a hlavně sacharidy – jako rafinované uhlohydráty jako chleba a těstoviny, atd., přesytíme svaly a inzulin pošle všechny ty kalorie do tuku. Jen pro zajímavost - čím více tělesného tuku, tím máte v mozku víc inzulinu – jedna studie prokázala souvislost lidí po 50. letech věku, kteří měli problémy s citlivostí na inzulín s vaskulární demencí nebo Alzheimerovou nemocí.

  1. HORMONY ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

   Tyto hormony regulují rychlost metabolismu, jejich snížená hladina zpomaluje syntézu proteinů, což často souvisí i s opakovanou únavou. Pro správné spalování tuku musí být hormony štítné žlázy v rovnováze. Lidé s příliš vysokou hladinu štítné žlázy rapidně ztrácí tuk i svalovou hmotu, trpí nespavostí a nervozitou. Co se týká konkrétních diet, omezení kalorií, či nízkosacharidová dieta vede ke zmenšení štítné žlázy. Pro tento důvod keto nebo nízkosacharidová dieta je vnímána kontroverzně. Důvodem narušené rovnováhy štítné žlázy může být i dědičnost, extrémní diety, léky, menopauza, stres, těhotenství, toxiny z prostředí, některé potraviny, hlavně nadbytek jódu.

  1. KORTIZOL

 

Kortizol patří mezi stresové hormony. Tento hormon řídí odpověď organismu na fyzický a psychický stres, uvolňování zásob energie v konkrétních situacích. Kortizol nás drží při životě v období stresu, zatímco imunitní funkce potlačuje. Nadměrné vyplavování kortizolu způsobuje téměř všechny civilizační problémy – od obezity, deprese, vředů a pálení žáhy, až po srdečně-cévní problémy, komplexní oslabení imunity, impotenci, potraty a neplodnost. Hladinu kortizolu mohou snížit potraviny s vysokým obsahem vlákniny – ovesné vločky, otruby, luštěniny, celozrnné pečivo, zelenina, ovoce, ryby, citrony, brambory, atd.

 

  1. TESTOSTERON

Tento typický mužský hormon podporuje spalování tuků a rozvoj čisté svalové hmoty při tréninku. Testosteron patří mezi „Hormony mládí“, kterých s přibývajícím věkem tvoříme čím dál méně. Klesá nám libido, ztrácíme svalovou hmotu, přibývá břišní tuk, slábnou kosti. Testosteron ani v nízkých ani vyšších hladinách se na hubnutí, respektive přibývání na váze, příliš nepodílí, ale má vliv na poměr tukové tkáně k netukové tkáni ve prospěch svalů. Nízká hladina testosteronu vede ke kolísání energie a únavě. Do jídelníčku bychom měli zařadit pravidelně avokádo, česnek, para ořechy, olivový olej nebo špenát.

 

  1. RŮSTOVÝ HORMON

Tento hormon usnadňuje proteinovou syntézu, zpomaluje rozpad sacharidů, spouští spalování tukových zásob a budování svalové hmoty. Zesiluje spojovací tkáně a zlepšuje spalování tuku. Růstový hormon nás chrání před onemocněním srdce, chrání kosti, zlepšuje celkově zdraví, dělá nás šťastnějšími. Lidé s vyšší hladinou růstového hormonu žijí déle a lépe. Jeho rovnováhu narušujeme nedostatkem spánku (denní tvorba růstového hormonu může být může být až o 23% nižší), dále nekvalitními sacharidy (vysoká hladina krevního cukru a inzulinu). Hladinu růstového hormonu zvyšuje intenzivní cvičení (palivem je tuk).

  1. KATECHOLÁTY

Adrenalinové hormony, mezi něž patří hormony adrenalin a noradrenalin, které stimulují centrální nervový systém. Ovlivňují srdce, cévy a zvyšují energetický metabolismus. Hladina katecholaminů se přirozeně zvyšuje, když se omezí přísun kalorií, aby tělo simulovalo spalování tuků pro udržení funkce organismu. V této souvislosti se doporučují půsty, které mohou organismu pomoci spalovat tuky a udržet si svaly. Pozor ale, při dlouhodobém půstu může dojít ke zvýšení činnosti sympatického nervového systému, což může mít za následek poruchy spánku.

Kolísání hormonů v našem těle způsobuje nejen změnu nálady, ale ovlivňuje i naši hmotnost. Co dělat, abychom díky nim zhubli a ne přibírali? Stačí používat selský rozum, zvolit pestrou stravu, provozovat pravidelný sport (stačí i chůze). Zařadit bílkoviny a vlákninu do každodenního jídelníčku a omezit vysoký přísun sacharidů. Je prokázáno, že pouhou stravou nedokážeme do těla dostat všechny žádoucí živiny a minerály, můžeme tedy do jídelníčku zařadit alespoň dvakrát ročně vhodný doplněk stravy, jako je například moringa olejodárná. Moringa vašemu tělu pomůže zrychlit metabolismus, navíc mu dodá potřebné živiny v přírodní formě a velkém množství. Dodá vám energii a poskytne ochranu před civilizačními chorobami.