Zdravé střevo = zdravý, štíhlý a spokojený jedinec

Zdravé střevo = zdravý, štíhlý a spokojený jedinec

Je to pravda – málokdo si uvědomí fakt, že lidské střevo je náš největší imunitní orgán. Složení střevní mikroflóry (mikrobiomu) má každý z nás naprosto jedinečné, mluví se o něm jako o jakémsi „otisku prstů“ . Mikrobiom tvoří soubor zdraví prospěšných i patogenních mikrobů, které nás v případě rovnováhy nejen neohrožují, ale dokonce jsou nezbytné pro naše lidské zdraví.


Mikrobiom neovlivňuje jen to, co jíme. Negativně na něj působí užívání léků, zejména antibiotik, přílišné pití alkoholu, kouření, hormonální antikoncepce, stresy. Co se týká stravování, škodí mu dlouhodobé půsty, jednostranné diety nebo instantní strava. Toto všechno může zásadně zamávat s naší imunitou a náchylnost k běžným nemocem jako jsou chřipky nebo angíny. Nerovnováha střevní mikroflóry je bohužel dávána do souvislosti s obezitou, ale také se zánětlivými, nádorovými, metabolickými nemocemi. Někdy vyústí v alergie, autoimunitní nebo kardiovaskulární onemocnění. Také psychika nezůstává pozadu. Ve střevech vzniká většina endorfinů, hormonů dobré nálady, ale i další neuropeptidy. Ty ovlivňují činnost nervů a mozku. Podle posledních poznatků mikrobiom ovlivňuje také naši náladu a vůbec lidskou psychiku, souvisí s psychickými poruchami a depresemi.

Z hlediska zachování zdraví a zdravé váhy, je nutné, abychom o bakterie v našem střevě pečovali, aby byly v harmonii s naším tělem. Hlavní podstatou ochrany střevního mikrobiomu je úprava jídelníčku. Dostatečné množství konzumované vlákniny působí jako prebiotikum, to znamená jako živná půda pro růst tělu prospěšných mikroorganizmů. Mnohdy ale nejsme schopni zařadit objemově požadované množství zeleniny a ovoce. A když ano, tak ne v ideální kvalitě. Proto se doporučují doplňky stravy, jakým je moringa olejodárná z Filipín, která napraví nedostatek a dodá střevu tolik potřebnou vlákninu, živiny a antioxidační látky. Navíc dodá tělu energii a sníží krevní cukr a poskytuje ochranu před civilizačními nemocemi. 

V našem jídelníčku bychom měli vynechat rafinované potraviny, jako je bílý cukr, loupanou rýži nebo výrobky z bílé mouky. Ale také zmírnit přílišnou konzumaci masa, zejména toho tučného, nebo potravin, které obsahují nezdravé tuky: nasycené mastné kyseliny.

Podstatnou roli hraje rovněž to, aby strava byla čerstvá, nepřejídali jsme se a věnovali se pravidelnému pohybu. Ten stimuluje pohyb střev a trávicích pochodů.

Důležité zásady pro udržování příznivého složení střevního mikrobiomu:

1) pravidelné stravování nejméně 3x denně

2) vyvážená skladba stravování – v každém jídle současně zdroje bílkovin, tuků, sacharidů
a vlákniny, doplnění vhodným doplňkem stravy

3) konzumace nejméně 500 g zeleniny a ovoce denně (jako součást každého hlavního jídla, případně ke svačinám)

4) konzumace alespoň jednoho zakysaného mléčného výrobku denně,

5) obnova střevního osídlení dostatečnou dávkou symbiotik vždy, když je narušeno
(léčba antibiotiky, změna stravování)

6) vyhýbání se různým módním trendům ve stravování, pokud neumožňují pestré stravování,

7) důraz na dostatečné množství tekutin bez obsahu cukru a alkoholu (podle individuální potřeby, obvykle alespoň 2 l denně)

8) vyhledávání rad týkajících se stravování u odborníků

9) důraz na pravidelné vyprazdňování

10) nezanedbávání pravidelné pohybové aktivity