Detox, nebo očista organismu?

Detox, nebo očista organismu?

Jste unavení a nemáte dost energie? Naplánujte si ozdravnou proceduru. V našem článku se dozvíte, proč je důležitá i jak na to. A na závěr přidáme tipy, jak si udělat radost. Nesmíme totiž zapomínat ani na svou duši. I ta potřebuje naši péči. 


Co je detox

Každý rok je to stejné, s příchodem jara slyšíme tohle slůvko ze všech stran: jarní, jednodenní nebo třeba týdenní detox. Všude je plno zaručených návodů a receptů na nejrychlejší detoxikaci organismu. Ale co to vlastně je ten detox? V obecné rovině jde o odstranění škodlivé látky. My se zaměříme na detox těla.

O přirozený detox se stará naše tělo samo

Důležité je si uvědomit, že detoxikace našeho organismu probíhá v podstatě neustále. Starají se o ni plíce, ledviny, játra, trávicí systém, ale také lymfatický systém a kůže. Tento “tým” umí eliminovat toxické látky a zplodiny metabolismu. Jak dobře mu to jde, ovlivňují naše genetické předpoklady a zdravotní stav. Proces přirozené detoxikace mu ale ztěžujeme nedostatkem pohybu a nezdravou stravou.

Proč si naplánovat očistu organismu

Přestože se naše tělo čistí samo, je dobré mu čas od času pomoct. Díky detoxikační kúře se náš organismus lépe zbaví toxinů a prospěje to i trávicímu traktu. My se pak cítíme mladší, zdravější, máme víc energie a hlavně posilujeme svoji imunitu.

Očista organismu je důležitá hlavně pro játra

Játra jsou zcela zásadní orgán v našem těle. Mají za úkol zpracovávat toxické a zdraví škodlivé látky. Přeměňují je na látky neškodné, které náš organismus dokáže využít, nebo vyloučit, aniž by poškodily další orgány. Játra a jaterní očista je velké téma, které si zaslouží víc prostoru. Připravujeme pro vás článek, kde se dozvíte víc. Brzy ho najdete na našem blogu.

Kdy si očistu těla naplánovat

Očistu těla máme spojenou především s příchodem jara. Doporučuje se také na podzim, na přelomu ročního období, ale zařadit ji můžete kdykoli. Nejlepší samozřejmě bude, když si zásady zdravého životního stylu osvojíte nastálo.

Jak začít s účinnou detoxikací organismu

  • Pijte – zaměřte se na svůj pitný režim. Nejlepší je čistá neperlivá voda, kterou můžete doplnit bylinnými čaji.
  • Jezte zdravě – vybírejte lehce stravitelné potraviny a ty průmyslově upravované úplně vynechte. Důležitá je vláknina, najdete ji v ovoci a zelenině.
  • Hýbejte se – věnujte se svému oblíbenému sportu. Výborná je také jóga. A jestli nejste zrovna sportovní typ, vyzkoušejte rychlou chůzi.

Skvělým pomocníkem v očistě těla je moringa

Morinze olejodárné se neříká zázračný strom pro nic za nic. Její léčivé účinky znalo domorodé obyvatelstvo už před tisíci lety. Drsné podmínky prostředí, jako je nadmořská výška a extrémní sucho, ji donutily zadržovat v sobě co nejvíce živin, aby byla vůbec schopná přežít.

Díky tomu lze při rozboru listu stromu moringy nalézt skutečně mimořádné nutriční hodnoty. Je to vysoký obsah antioxidantů, vitamínů, minerálů a aminokyselin.

Moringa hraje významnou roli při detoxikaci jater – už jenom tím, že usnadňuje rychlejší eliminaci toxinů. Zároveň snižuje nepříznivé účinky alkoholu v játrech a zamezuje jakýmkoli možným mitochondriálním změnám, které mohou být vyvolány ethanolem.

Jak vám moringa pomůže s očistou

Moringa pracuje třemi způsoby:

  • Působí na buněčnou membránu, která je pak odolnější vůči toxinům.
  • Obsahuje obrovské množství aminokyselin, usnadňuje buňkám poměrně snadnou regeneraci.
  • Poskytuje tělu antioxidanty, které mu pomáhají odrazit všechny volné radikály.

Nezapomínejte na očistu duše

Ruku v ruce s očistou těla jde také očista duše. Její roli určitě nepodceňujte. Jak na to? Zkuste si najít čas na to, co vás baví a co děláte rádi. Ať už je to čtení, poslech vaší oblíbené hudby, pěstování bylinek, procházka v přírodě nebo pohoda doma při svíčce. Důležitý je pohyb, dostatečný spánek a skvěle fungují meditace.

Teď už víte, co a jak, tak neváhejte a pusťte se do toho. Aby vám to šlo lépe, máme pro vás speciální akci na naše balíčky Očista jater i střev a Pro lepší imunitu. Až do konce dubna je pořídíte o 20 % levněji. A připomínáme, dopravu nad 500 Kč máte zdarma.