Za očistu jater a žlučníku vám poděkuje celé tělo

Za očistu jater a žlučníku vám poděkuje celé tělo

Játra jsou zásadní orgán v našem těle. Mají za úkol zpracovávat toxické a zdraví škodlivé látky a přeměňovat je na látky neškodné. Jak je můžete podpořit? Dopřejte jim očistu a bylinky. Svými blahodárnými účinky je známý ostropestřec mariánský, ale málo se ví, že také moringa olejodárná pomáhá ke správné funkci jater i žlučníku.


Co pro nás játra dělají

Játra mají v zásadě dvě funkce. První je výroba žluči. Ta se vylučuje do dvanáctníku a ve střevě slouží k trávení tuků a cholesterolu. Druhou je detoxikace

Játra čistí naše tělo

Játra filtrují vše, co vstupuje do našeho těla, s cílem eliminovat škodlivé látky. Jsou v neustálé komunikaci s ostatními orgány. Zejména pak těmi, které se zabývají trávením. Přijímají totiž informace o příchozích živinách a škodlivých látkách.

V játrech a ve žlučovodech nacházíme celou řadu volných toxinů, protože jimi prochází veškerá krev z našeho těla. Játra vychytávají všechny toxiny, protože jiný detoxikační systém naše tělo nemá.

Co když játra správně nefungují

Špatně fungující játra a žlučník mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů s trávením, hormony, celkovou imunitou a dokonce poškodit duševní zdraví. Játra jsou zodpovědná za detoxikaci krve, tvorbu žluči, metabolismus tuků a celkové zpracování živin.

To vše je možné pouze s enzymy, které pomáhají vykonávat všechny tyto funkce. Když dojde k vyčerpání nebo nadměrnému užívání enzymů, je to právě moringa olejodárná, která podpoří jejich obnovu.

Nedávejte zánětu šanci

Moringa je také známá jako silný protizánětlivý prostředek. Zánět je v podstatě kořenem všech nemocí, včetně žlučníku a jater. Vaše játra jsou zodpovědná za metabolismus glukózy a produkci žluči, což napomáhá správnému fungování trávení. Moringa pomáhá redukovat zánět žlučníku a jater tak, aby tyto orgány fungovaly, jak mají. Hlavní funkcí žlučníku a jater je v zásadě snížit oxidační stres v celém těle.

Co je to oxidační stres

Oxidační stres je v podstatě nerovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla neutralizovat jejich škodlivé účinky pomocí antioxidantů. Moringa je přímo nabitá antioxidanty, které tělo potřebuje, aby se ubránilo běžným, ale i civilizačním nemocem.

Žlučové kameny má každý 10. člověk

Onemocnění jater je také často spojováno se žlučovými kameny, jejichž tvorba souvisí hlavně se stravou. Díky špatnému životnímu stylu stoupá koncentrace žluči až 20násobně. Kameny mohou být např. z cholesterolu (žluté), bilirubinu (tzv. pigmentové-černé) nebo třeba z vápníku. Pravdou je, že ženy trpí na žlučové kameny 6x častěji než muži.

O játra a žlučník bychom se měli starat celý rok – například tím, že jim dodáme dostatek antioxidantů (ovoce a zelenina) nebo správné typy tuků nevyžadující tolik žluče a dostatečný pitný režim.

Moringa pomáhá podporovat játra hned několika způsoby

  • chrání játra před poškozením
  • napomáhá fungování poškozených jater
  • podporuje zdraví mozku
  • snižuje zánět v celém těle
  • detoxikuje organismus

Očista jater – jak na to

Když už játra zanedbáváme, měli bychom si na ně najít čas alespoň na jaře nebo na podzim. Očistu neaplikujte v době, kdy jste nemocní, máte zánět nebo infekci. Očista se také nedoporučuje v těhotenství.

Přípravná fáze nastává už 14 dní před očistou

  • Omezte tučnou a těžkou stravu, vynechte uzeniny, tučná masa a tučné mléčné výrobky, cokoli smaženého, hodně trvanlivého, hodně obarveného – potraviny s kontroverzními éčky.
  • Vynechte alkohol ale i kávu nebo černý čaj a samozřejmě cigarety.
  • Soustřeďte se na přísun vlákniny – ideálně v podobě zeleniny a ovoce.
  • Těsně před očistou (3 dny) omezte i příjem zdravých tuků (rostlinné oleje, ořechy, semínka), navyšte příjem zeleniny a ovoce ideálně v podobě šťáv, které by měly být čerstvé.

Očistná fáze

Různé postupy se liší. Někdo doporučuje lehkou snídani s minimum tuku (ovesná kaše s ovocem nebo nějaké ovocno-zeleninové smoothie, ale zcela bez mléka, másla nebo uzenin), pití speciálních roztoků ze soli-oleje a střídání s grepovým džusem nebo citrónovou šťávou.

Co dál po ukončení očisty?

  • Postupně přecházíme na normální stravu s přidáváním běžných potravin.
  • Co se týká masa, ze začátku sáhněte po rybě se zeleninou.
  • Určitě dále zařazujte velké množství zeleniny a ovoce a potraviny s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů.
  • Nezapomínejte také na pravidelnou pohybovou aktivitu, která by měla být součástí našeho běžného života.

Náš tip pro očistu jater: moringa a ostropestřec

Jak už jsme zmínili, nemocná játra mohou vést k řadě problémů. Podpořte je, právě teď je ten pravý čas. Připravili jsme pro vás balíček Pro zdravá játra a zažívání. Obsahuje bylinnou směs na žlučník a játra, ve které je kromě moringy také ostropestřec mariánský. Ten má blahodárné účinky funkci jater a jejich detoxikaci. Dále v něm najdete porcovaný čaj a veganské kapsle. A skvělá zpráva na závěr, až do konce dubna ho můžete mít za výhodnou cenu. 

Fotogalerie