Sluníčkový vitamín. Vše o vitamínu D na jednom místě

Sluníčkový vitamín. Vše o vitamínu D na jednom místě

Lepší imunita a nálada, zdravé kosti, svaly a zuby... Benefitů vitamínu D je víc, než byste čekali. A právě proto si zaslouží vaši pozornost. Přečtěte si, co způsobuje jeho nedostatek a jak ho doplnit, když to v našich podmínkách sluníčko celoročně nezvládá.


Proč naše tělo déčko potřebuje

Vitamín D ovlivňuje řadu důležitých funkcí. Také se podílí na prevenci mnoha onemocnění – a nejsou to jenom ty respirační.

S čím vitamín D pomáhá

  • vstřebat a využít vápník a fosfor
  • zachovat normální hladinu vápníku v krvi
  • ukládat minerály do kostí a zubů
  • udržovat zdravé svaly
  • správné funkci imunitního systému
  • celkové funkci mozku a snižuje riziko deprese
  • během procesu dělení buněk

Doporučená denní dávka

Legislativa EU stanovuje 5 mikrogramů pro dospělé osoby a pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy 10 mikrogramů. Bohužel to ale nemusí stačit. Abyste dosáhli doporučené hladiny, měli byste přijímat 25-50 mg vitamínu D.

Co může způsobit nedostatek vitamínu D

Pokud vitamín D v organismu chybí, je oslabena naše imunita, může docházet k zánětům a respiračním chorobám. Nedostatek vitamínu D je často spojován s problémy s růstem kostí a chrupavek. Dále pomáhá předcházet mnoha závažným onemocněním, jako jsou například choroby oběhové soustavy nebo roztroušená skleróza. Také snižuje riziko některých typů nádorových onemocnění.

Mezi další projevy patří únava, nedostatek energie, špatná nálada a dokonce je prokázáno, že může pomoct předejít psychickým onemocněním. Nedostatek vitamínu D se projeví (podobně jako u dalších vitamínů) spíš dlouhodobě. Jeho hodnoty můžete zjistit pomocí laboratorních testů. Za normu je považováno 400 až 800 IU (10 až 20 mcg). Někteří experti pak doporučují denně přijmout i více než 2000 IU pro dosažení optimálního množství vitamínu D v krvi, které se pohybuje přibližně mezi 20 až 35 ng/ml. Vyšší příjem vitamínu D pak může být potřeba především u lidí vyššího věku, těhotných žen, lidí tmavé pleti či dokonce u lidí trpících nadváhou.

Kdy navýšit dávku

Především, když potřebujete posílit imunitu. A nezapomínejte ani na céčko, je stejně důležité. Naše tělo potřebuje zvýšené dávky vitamínu C a D hlavně v chřipkovém období, v případě nemoci, stresu nebo jako prevenci.

Vitamín D není jenom jeden

A pro pořádek doplníme, že vitamín D tvoří celou skupinu vitamínů rozpustných v tucích. Nazývají se kalciferoly a patří mezi ně:

D2 – ergokalcigerol

Obsahují ho rostliny vystavené UVB záření.

D3 – cholekalciferol

Vzniká díky záření UVB paprsků na kůži a dá se získat z živočišných zdrojů (rybí olej).

Zdroj vitamínu D

Jak nejlépe doplnit vitamín D? Jsou tři možnosti:

Sluníčko

Uvádí se, že vitamín D se tvoří v pokožce už za 15-20 minut, kdy jsme na slunci. Vzniká díky UVB záření z provitamínu, který má podobnou strukturu. Nejúčinnější je tento proces v letních měsících, protože je slunce dostatečně vysoko a paprsky na nás dopadají ve správném úhlu.

Potrava

Na rozdíl od vitamínu C jsou zdroje vitamínu D v potravinách omezené. Obsahují ho mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky nebo hovězí játra. Ale jen v určitém množství. Pro vaši představu, museli bychom sníst 200 gramů lososa denně, abychom pokryli denní potřebu vitamínu D.

Doplňky stravy

Ani ze sluníčka, ani ze stravy bohužel nejsme schopní pokrýt dostatečnou denní dávku vitamínu D po celý rok. Naštěstí máme ještě jednu možnost, a tou jsou potravinové doplňky. Vybírejte pečlivě, abyste získali opravdu kvalitní vitamín D. Zejména si hlídejte, kolik vitamínu D opravdu obsahují.

Vyzkoušejte vitamín D s moringou

Připravili jsme pro vás jedinečnou novinku, která spojuje benefity moringy olejodárné a vitamínu D. 

V čem je Vita D Moringa forte unikátní

  • Najdete v něm 25 mcg kvalitního vitamínu D.
  • Moringa obsahuje zeatin, který umí znásobit využití přijatých vitamínů, tedy i déčka.
  • Jde o přírodní vitamín D2 z rostlinného zdroje, je vhodný pro vegetariány a vegany.