Stravování v kostce anebo opakování je matka moudrosti

Výživa je v dnešní době obrovským faktorem hrající roli při udržení si zdraví a tělesné hmotnosti. V případě její redukce je doporučováno hubnout pomalu, tím se myslí 0,5kg, max. 1kg týdně, za měsíc tedy 2 - 4 kg. Při hubnutí většího množství kilogramů může docházet k JO-JO efektu a neudržení si snížené váhy z dlouhodobého hlediska.


Krom krásy naší postavy připisujeme velkou roli stravování i v souvislosti s naším zdravím a prevencí onemocnění. Za mnoha nemocemi v současné době stojí špatné stravovací návyky. Jako příklad můžeme uvést několik zdravotních problémů a možný podíl stravy na příčině jejich vzniku: vysoký krevní tlak (nadměrné solení), kornatění tepen, infarkt a jiná kardiovaskulární onemocnění (nadbytek živočišných tuků, cholesterolu, ztužených tuků a jednoduchých cukrů ve stravě), cukrovka II. typu (obezita, nadbytek tuků ve stravě…), ochablost svalové hmoty (= nedostatek bílkovin), v neposlední řadě rakovina (= celkově nezdravý způsob stravování) a mnoho dalších.  

Několik důležitých zásad pro každý den… Strava by měla být pestrá, to znamená, že by měla obsahovat všechny výživové složky (bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální látky, stopové prvky, vitamíny, probiotika a vlákninu), měla by být rozložena do 4-7 přiměřených dávek po 2-3 hodinách a poslední jídlo nikoli v pět hodin odpoledne, ale 3 hodiny před spánkem, dle večerních aktivit.   Samostatnou kapitolou v zásadách vhodného stravování je i preference tepelné úpravy surovin, kdy nejčastěji bychom měli přistupovat k volbě vaření v tekutině, vaření na páře, dušení, pečení, naopak vyhnout bychom se měli smažení a grilování na otevřeném ohni (při grilování zabalit suroviny do alobalu). Nezahušťovat bílou mokou, sladkou smetanou a nepoužívat mnoho tuku na tepelnou úpravu.   Alfou omegou je i upřít pozornost na každodenní pitný režim, obzvláště na pití neslazených nápojů – vody, ředěných 100% džusů, ovocných a bylinkových čajů. Pro vypočtení potřeby tekutin použijeme jednoduchý vzoreček: 30ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti – u 70kg člověka je to tedy výpočet 30 x 70 = 2100ml = 2,1 litru tekutin. Velmi významný a nezbytný je také příjem ovoce a zeleniny, přičemž denní porce zeleniny by se měla pohybovat okolo 400g a porce ovoce 200g. Neopomíjejme ani příjem ryb a mořských produktů 2x týdně a luštěniny zařazujme do jídelníčku stejně tak často – 2x týdně.  

Na závěr lze ještě podotknout, že je důležité sledovat obaly všech potravin a vybírat výrobky s co nejnižším počtem éček! Při koupi potravin bychom měli upřednostňovat základní, nejlépe průmyslově nezpracované potraviny – mléko, jogurty, tvaroh, zakysané mléčné výrobky (jogurt, acidofilní mléko, kefír…), libové maso, ryby a mořské plody dle chuti, luštěniny, nesolené a nepražené ořechy a semínka, luštěniny a semínka v naklíčené formě (mungo fazole, vojtěška, chia, čočka…), ovoce a zeleninu, sušená rajčata, rostlinné oleje (olivový, řepkový, lněný, ořechový, …), obiloviny, přílohy a pečivo v celozrnné variantě nebo v „nepšeničné“ alternativě (celozrnné/žitné/pohankové/špaldové těstoviny, rýži natural, pohanku, celozrnný kuskus, žitný celozrnný chléb, knekebroty, bulgur, polentu, quinou…).  

Průmyslovým zpracováním potravin se původní suroviny často znehodnocují – mizí významné látky jako jsou vitamíny, minerály, vláknina, bílkoviny a další živiny. Naopak se v nich navyšuje podíl přídatných látek, které kvalitu potravin ještě více degradují či dokonce vytvoří potravinu zdraví škodlivou. Základní potraviny si doma již můžeme doma vylepšit k obrazu svému a vykouzlit si vlastní pomazánky, produkty studené kuchyně či pokrmy z kvalitních surovin, za použití jednoduchých dochucovacích prostředků – soli (https://www.herbandme.cz/cz/eshop-polozka/8/moringa-olejodarna-s-himalajskou-soli-hruba-100g), zeleniny, zelených natí či bylinkových směsí (https://www.herbandme.cz/cz/eshop/2/na-vareni).  

Takže nezapomínejte, že pro zdravé tělo a udržování přiměřené hmotnosti je potřeba tělo netrápit hlady, nepřejídat ho a nezatěžovat nevhodnými potravinami, ale kvalitně ho stravovat.  

 

Hezké dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.

reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz