Mohou bylinky přispět k oblibě potravin s nižším obsahem tuku?

Mohou bylinky přispět  k oblibě potravin s nižším obsahem tuku?

Říká se, že tuk je nositelem chuti. Nemohu nesouhlasit, neboť dobře víme, že smetanový jogurt je krémovější a lahodnější než jogurt nízkotučný, tučnější mořská ryba (například losos) je chuťově plnější než třeba pstruh a smažené bramborové hranolky také chutnají jinak, než brambory vařené. Problémem však zůstává, že pokud jíme tuky a tučné potraviny denně v nadbytečném množství (průměrná celková doporučená denní dávka tuků přijatých ze stravy se pohybuje kolem 60g u žen a 85g u mužů) a ještě s převahou tuků pocházejících z živočišných potravin, ztužených nebo přepálených tuků (a kdy tento příjem není kompenzován dostatečným pohybem), tak se můžeme potýkat s nárůstem tělesné hmotnosti, nadváhou, obezitou a také zhoršeným stavem našich cév, cukrovkou a dalšími zdravotními komplikacemi. Jakým způsobem dosáhnout kýženého kompromisu kombinace dobré chuti i zdravotního přínosu?


Pojďme si ukázat na praktickém příkladu třech jídel:   ·      

  • Prvním pokrmem v našem srovnávacím modelu jsou vařené brambory, přírodní kuřecí stehenní řízek s omáčkou ze smetany a másla a vše je dochuceno jen solí a pepřem. ·      
  • Druhý pokrm obsahuje vařené brambory, přírodní kuřecí prsní řízek opečený na sucho, domácí dresink z nízkotučného bílého jogurtu, vše dochuceno jen solí a pepřem. ·      
  • Za třetí pokrm považujme vařené brambory, přírodní kuřecí prsní řízek opečený na lžičce oleje, s domácím dresinkem z polotučného bílého jogurtu, olivového oleje a směsí zelených bylinek či koření dle libosti (= bazalka, libeček, koriandr, oregano, tymián, rozmarýn, petrželka, pažitka…).  

První pokrm obsahuje tučnější maso, sladkou smetanu ke šlehání a máslo. Pokrm je chutný díky vysokému obsahu živočišných tuků a to i za podmínky, že je dochucen jen solí a pepřem. Bohužel jednorázová dávka tuků je v tomto pokrmu kvůli kombinaci tučnější maso + smetana + máslo poměrně vysoká a nejen, že pokrm je hutný a těžký na zpracování v trávicím traktu, ale je to právě jedno z těch jídel, které způsobuje u české populace přibírání na tělesné hmotnosti.  

Druhý pokrm obsahuje minimum tuku díky libovému kuřecímu masu a nízkotučnému jogurtu. Toto jídlo je tedy velmi dietní, skoro nutno říci, že množství tuku je až moc přísně zredukováno. Neboť nejsou-li k úplnému vyloučení tuku zdravotní příčiny, tak určité množství tuku je pro lidský organismus zapotřebí, vždyť už jen z toho důvodu, že tuk je součástí syntézy hormonů a enzymů nebo je potřebný pro rozpustnost a vstřebatelnost vitamínů A, D, E a K. Avšak z hlediska chuťových vlastností dopadla tato varianta nejhůře, neboť chybějící tuk i  chuťové zvýraznění dělají pokrm celkově neatraktivní.   Možnou vhodnou variantou, jakousi cestou středu, je naše třetí alternativa - tuk ne zcela vynechávat, ale u mléčných výrobků volit polotučné verze a další tuky nahradit kvalitními a zdraví prospěšnými rostlinnými oleji. Co ovšem chuť pokrmu perfektně chuťově povznese, je krom dochucení solí a pepřem i směs bylinek a koření https://www.herbandme.cz/cz/eshop-kategorie/2/do-kuchyne.

Dle mého úsudku je povzbuzujícím faktem, že si můžeme užívat plnou chuť jídla i za podmínek snížení celkového tuku v porci.  

Také je skvělou zprávou, že vhodné použití bylin a koření umožní navýšení obliby méně energeticky a na tuk bohatých jídel a podpoří tak zdravotní prevenci v rámci snížení obsahu živočišných tuků ve stravě a napomůže regresi nadváhy a obezity u obyvatelstva České republiky.  

Dobrou chuť i radost z péče o zdraví  přeje

Bc. Martina Korejčková, DiS.

reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz