Těhotenské obtíže

Těhotenské obtíže

Těhotenství, často zvané jiný stav, což pro ženu opravdu bývá, je období 38-42 týdnů (= 3 trimestry po cca 13 týdnech), kdy se během této doby ze dvou buněk (vajíčka a spermie) vyvine životaschopný jedinec, který by měl před samotným porodem dosáhnout hmotnosti v průměru 3500g a délky okolo 50cm. I proto, je těhotenství bráno jako zvýšený nárok organismu nejen v otázce výživy, příjmu živin a pitného režimu. Těhotenství, často zvané jiný stav, což pro ženu opravdu bývá, je období 38-42 týdnů (= 3 trimestry po cca 13 týdnech), kdy se během této doby ze dvou buněk (vajíčka a spermie) vyvine životaschopný jedinec, který by měl před samotným porodem dosáhnout hmotnosti v průměru 3500g a délky okolo 50cm. I proto, je těhotenství bráno jako zvýšený nárok organismu nejen v otázce výživy, příjmu živin a pitného režimu.  


Během těhotenství v těle ženy také vzniká nový orgán, kterým je placenta, jež chrání a vyživuje miminko.  Stejně tak se těhotné ženě zvyšuje základní energetický obrat (tzv. bazální metabolismus), zvyšuje se objem krve, srdeční tepová frekvence, navyšuje se činnost vylučovacích orgánů, rozšiřuje se pánev jako příprava na průchod miminka při porodu a zefektivňuje se produkce mnoha hormonů.

Nejviditelnější změnou je nárůst celkové tělesné hmotnosti, růst bříška a změna uložení orgánů dutiny břišní, což již není změna okem patrná. Tělesná hmotnost během gravidity by měla v průměru stoupnout o 12kg, přičemž nejzásadnější přírůstky jsou specifické pro 3. trimestr.   V důsledku těchto změn může těhotenství nastávající mamince přinášet i některé nekomfortní situace či zdravotní obtíže. První trimestr bývá typický pro těhotenské nevolnosti – pocity na zvracení,  zvracení, značnou únavu, pocity stavů „kocoviny“, žaludeční nevolnosti a někdy se objevuje i průjem či lehce zvýšená teplota. Druhý trimestr bývá období klidnější, kdy ustupují nevolnosti, únava, naopak žena kolem 20. týdne těhotenství začíná cítit i pohyby miminka, což pro mnoho žen bývá významným okamžikem.

V období 2. a 3. trimestru se může vyskytovat zácpa, pálení žáhy, nadýmání, plynatost, křečové žíly, otoky dolních končetin, zvýšená kazivost zubů, záněty dásní, bolesti zad, bolesti pánevní a křížové oblasti, nohou, hlavy; může nastoupit i horší spánek a časté noční buzení se. Další typickou záležitostí v těhotenství bývají zvýšené chutě, často chutě na sladké. Celé dění změn umocňuje i to, že si žena vesměs nemůže pomoct žádnými úlevnými prostředky ve smyslu léků.

Pokud se již ale najde něco, čím si žena může ulevit či podpořit krásnější průběh těhotenství, může toho rozhodně využít.  V období těhotenství je však nejzásadnější celková životospráva, která spočívá v pravidelném denním režimu (práce x volný čas x odpočinek a spánek), přiměřeném pohybu – například v podobě svižnějších procházek a těhotenského cvičení; je vhodné si dopřávat těhotenské masáže, nekouřit, nepít alkohol a eliminovat i kofeinové nápoje (kolu, kávu). Naopak dbát na stravování bez chemie a bohaté na živiny (https://www.herbandme.cz/cz/eshop-polozka/29/pro-tehotne-nastavajici-maminky-usetrite-50-kc) přes výkyvy těhotenských chutí – tedy jíst pravidelně, 5-6x denně, čistě, pestře, eliminovat průmyslově zpracované potraviny a spíše se orientovat na základní potraviny (mléko, mléčné výrobky, sýry, ovoce, zeleninu, nesolené ořechy a semínka, klíčky, kvalitní rostlinné oleje, maso, ryby, vysokoprocentní šunku, vejce, celozrnné obiloviny i cereálie a  v menším množství i luštěniny) a z nich si již vše dotvořit.

Vše podtrhnout pitným režimem v podobě vody, neperlivých minerálek, čajů a ovocných freshů a to v celkovém množství kolem 40ml/kg tělesné hmotnosti ženy. To je ten správný základ, na kterém by měla těhotná žena dále stavět.