Zapečená polenta se sušenými rajčaty

15.1.2018

Zapečená polenta se sušenými rajčaty

I když není vždycky čas na náročná kuchařská „hrdinství“, vždycky je dost času na to, abyste stvořili jídlo, které chutná a pro vaše tělo a zdraví bude přínosem. Tak jako je to u téhle voňavé zapečené polenty se sušenými rajčaty a lístky ze stromu moringa!

  • 200  g polenty
  • cca 80 sušených rajčat v oleji
  • asi 10 m pórku
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce provensálského koření
  • lžíce moringa flaků
  • špetka pepře
  • ½ lžičky soli
  • cca 300 ml vroucí vody
  • hrst dýňových semínek
  • 100 g feta sýra

Sušená rajčata naložená v oleji nechte okapat a nakrájejte je na menší kousky, stejně jako pórek. Polentu nasypte do misky, osolte, opepřete, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odležet. Poté do polenty vmíchejte olej, rajčata i pórek, přidejte dýňová semínka a bylinky s moringou. Směs vložte do menší misky a dejte zapéct na 180 °C na dobu zhruba 30 minut. Po půlhodině zasypte polentu nastrouhanou fetou a na posledních 5−10 minut vraťte do trouby.  

Mohlo by vás zajímat…

  • Pokud si hlídáte množství soli v jídle, sýr Feta můžete v klidu vyměnit za méně slanou mozzarellu nebo čerstvý kozí sýr. A volíte-li zapečenou polentu jako přílohu k masu nebo jiné formě bílkovin, můžete sýr vynechat úplně.
  • Kdyby vám nevyhovovala bohatost chuti provensálského koření, sáhněte místo něj po koření Moringa s bazalkou. Uděláte určitě dobře, protože bazalka mimo jiné podporuje činnost srdce a krevní oběh, věděli jste to? Pak jen z receptu vynechte původní čistou moringu, aby jí nebylo moc.

Zpět na kategorii