Vitamín C – skvělá podpora imunity

Vitamín C – skvělá podpora imunity

Vítamín C patří jednoznačně mezi nejlepší vitamíny na imunitu. Přečtěte si, proč je tak důležitý a jak v těle funguje. Také vám poradíme, v jakých potravinách ho najdete. A jako bonus si představíme jeho nejúčinnější lipozomální formu. 


Jak funguje imunita

Imunita je stav těla, kdy je imunní vůči nemoci. Jde o ochranu před infekčními chorobami vyvolanou imunitní odpovědí. Zahrnuje schopnost těla rozlišovat cizí materiál od sebe a neutralizovat, eliminovat nebo metabolizovat to, co je cizí.

A jak to je v praxi? Když cizí látka vstoupí do těla, spustí se složité chemické a mechanické činnosti. Tyto procesy chrání buňky i tkáně těla. Imunitní funkci musíme pravidelně posilovat vitamíny a třeba i pravidelným pohybem.

Vitamín C je pro imunitu zásadní

Naše imunitní zdraví ovlivňuje hned několika způsoby:

  • Podporuje celistvost kůže a sliznic, urychluje imunitní reakci těla a bílých krvinek.
  • Jeho antioxidační aktivita může snížit zánět, což může pomoct zlepšit imunitní funkci.
  • Chrání buňky před volnými radikály, posiluje tělo vyčerpané stresem.
  • Ovlivňuje vstřebávání železa a snižuje únavu.

Je také významný i při tvorbě kolagenu, který má vliv na funkci cév, kostí, chrupavek, dásní a zubů. Jak vidíte, vitamín C je prospěšný v několika oblastech a důležitou roli hraje nejen při posílení imunity proti virům. Vedle vitamínu C je pro podporu imunity také vitamín D

Co když nám céčko chybí?

Nedostatek vitaminu C je spojovaný s četností a délkou nachlazení spolu s poruchami imunitního systému. Nachlazení sice nejsou obvykle sama o sobě nebezpečná, ale mohou vést k zápalu plic a dalším onemocněním dýchacích cest, zejména u stárnoucích nebo obézních jedinců.

Významným spouštěčem snižování hladiny vitaminu C je také stres a obezita. Postižené osoby jsou náchylné k infekci právě v době, kdy je nutná silnější imunitní podpora.

Kolik vitamínu C potřebujeme? 

Denní doporučená dávka vitaminu C je 80 mg. Kojící ženy potřebují dalších 30 mg a lidé, kteří kouří nebo trpí obezitou, dalších 35 mg denně. Nižší hladinu vitaminu C v krevním oběhu a imunitních buňkách mají také senioři. Tyto stavy mohou vést ke zhoršení imunitní funkce.

Lidské tělo si bohužel neumí vitamin C samo vytvořit. Tím pádem je to na nás, musíme si ho doplnit prostřednictvím jídla nebo doplňkem stravy.  

Vitamín C v potravinách 

Přirozeným zdrojem vitaminu C je čerstvé ovoce a zelenina. Mezi zásadní přirozené zdroje paradoxně nepatří citrusy, jak se často traduje. Zato vitamin C najdete v zajímavém množství v šípku, černém rybízu nebo paprice. Dále v petrželi, pažitce, paprice, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě, květáku, jahodách nebo v kiwi.

Ale pozor, vitamin C je rozpustný ve vodě a také je citlivý na teplo. Jeho obsah se snižuje při vaření, sušení, ale také pouhým ohřátím v mikrovlnné troubě.

Jak jinak céčko doplnit

Není nad přirozené potraviny, to je bezpochyb. Ale třeba je nemáte dost často nebo zrovna nepatříte mezi milovníky ovoce a zeleniny. Pak je tu další možnost a to jsou doplňky stravy. Jen je potřeba si vybírat. Vstřebatelnost vitaminu C podaného perorálně má svoje hranice a taky může podráždit žaludek. Dobrá zpráva je, že se jím nedá předávkovat - nadbytečné množství tělo vyloučí.

Mezi nejúčinnější podání vitamínu C patří infuze nebo lipozomální forma vitamínu C. Ten se postupně z lipozomu v organismu uvolňuje a distribuuje do cílových tkání např. imunitního, pohybového a nervového systému.

Co znamená lipozmální forma a proč je efektivnější? 

Možná si říkáte, jak se lipozomální a „klasické“ céčko (včetně toho vyrobeného z přírodních zdrojů) liší. Jde o to, že většina vitamínu C se do střev ani nedostane, protože je ještě předtím natrávena žaludečními šťávami. Tím pádem se nám přes střevní stěny do krevního oběhu dostane jen minimální množství vitamínu.

Vitamín C v lipozomální podobě je obalený v liposomech, konkrétně fosfolipidech. Ty ho chrání před vlivem žaludečních šťáv a navíc se díky jejich schopnosti velmi rychle dostane do krevního řečiště, kde vykoná svou práci.

Při podávání lipozomální formy vitaminu C se uvádí 93% někdy až 98% vstřebatelnost vitamínu C.

Vyzkoušejte lipozomální vitamín C s moringou

Naše novinka Lipo C Moringa forte obsahuje unikátní spojení přírodního vitamínu C s liposomálním vstřebáváním a moringy olejodárné. Ta podpoří jeho vstřebatelnost do těla a navíc upravuje metabolismus a snižuje hladinu krevního cukru.

Jedna kapsle obsahuje 211% doporučené denní dávky vitamínu C.